top of page
Hvem deltar?: Bilde
Hvem deltar?: Tekst

Konfliktrådet Ungdom

Prosjektleder: Anders Dahl, Sekretariatet for konfliktrådene

Målgruppe: Ungdom i alderen 13 til 19 år

Hvorfor er prosjektet viktig for ungdom?

I 2024 gjennomførte Konfliktrådet et innledende innsiktsarbeid (KRU del 1) med støtte fra DigiUng, for å finne de mest effektive måtene å nå ut til ungdom med informasjon. Arbeidet avdekket blant annet at målgruppen har lav kjennskap til Konfliktrådet og våre tjenester, at vår informasjon ikke treffer ungdom godt nok, og at de har vansker med å forstå de ulike prosessene i sin straffereaksjon. I tillegg sier enkelte ungdommer som kommer til Konfliktrådet at de ikke har fått tilstrekkelig informasjon tidligere i straffesporet, enten hos politiet eller i domstolen. Dette gjør at de ofte trenger informasjon og veiledning på nytt når de kommer til oss.  

Hva skal prosjektet levere?

Målet med prosjektet er å gjøre Konfliktrådets tjenester mer synlige og enklere å forstå for ungdom – både før og under gjennomføringen av straffen. Samtidig ønsker vi å legge til rette for at ungdom får en større rolle i prosessen: de skal kunne medvirke aktivt, ta informerte valg og være deltakende, snarere enn passive mottakere av informasjon. 

Hvordan jobber prosjektet med å utvikle tjenesten?

Basert på resultatene fra innsiktsarbeidet i 2024 har vi valgt å jobbe videre med tre konsepter: 
 
1. Utforsk din reise: Et visuelt, digitalt verktøy som guider ungdom gjennom prosessene i Konfliktrådet. Verktøyet forklarer gangen i en sak og viser hvilke valgmuligheter som finnes underveis. Ulike «reiser» vil tilpasses basert på ungdommens individuelle utgangspunkt. 
 
2. Interaktivt samtaleverktøy: Et verktøy med samtalekort, enten digitalt eller fysisk, som støtter samtaler og refleksjon rundt relevante temaer i ungdommens sak. 
 
3. Digitale brosjyrer: En digital app eller fysisk brosjyre som gir ungdom (og eventuelt verger) nødvendig og spesifikk informasjon om deres sak. Brosjyrene er strukturert i ulike «informasjonsnivåer» for å unngå overveldende mengde med informasjon. 
 
Disse tre konseptene vil sammen utgjøre en digital informasjonspakke som skal være tilgjengelig for ungdom som er i kontakt med Konfliktrådet, enten det gjelder mekling, ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging. 

På hvilken måte har ungdom bidratt i utvikling av tjenesten?

Selv om ungdom ikke deltar direkte i denne delen av prosjektet (KRU del 2), samarbeider vi tett med våre ungdomskoordinatorer. Disse koordinatorene svarer på spørsmål fra ungdom gjennom ung.no og har inngående kjennskap til hva ungdom oftest lurer på. Denne innsikten hjelper oss med å identifisere hvilke fokusområder som er viktige for informasjonsarbeidet, slik at vi kan gjøre budskapet mer relevant og tilgjengelig. Vi vil også underveis teste materiellet på ungdom. 

Hvordan vil tjenesten tilgjengeliggjøres for ungdom?

Informasjonspakken vil ha nasjonal relevans og være tilgjengelig for flere aktører, inkludert ungdomskoordinatorer og rådgivere i Konfliktrådet, samt politi og andre voksne som er involvert i ungdommens sak. Verktøyene kan tilpasses den enkelte ungdom og deres spesifikke situasjon, og også brukes av verger. I tillegg vil tjenestene gjøres tilgjengelige på Ung.no gjennom artikler og svartjenester, samt via annonsering på sosiale medier som ungdom ofte besøker. 

Les mer om Konfliktrådets ungdomstjenester her

bottom of page